Hari ni mama nak kongsi satu resipi biskut yang mama pernah cuba buat.Biskut ni namanya mak oooiii punya lah glemerss FARMBROZEN KENARI yang mama ambil resipi dari kak azlita masam www.azlitamasammanis.com.
Bagi mama biskut ni rasa dia untuk topping dia rasa dia ala-ala macam mashmelow kenyal2 gitue..hihihi..Tapi manis dia mashallah punya lah manis, tapi mama xpasti lah kalau ibu2 kakak2 makcik2 kat luar sana suka dengan rasa kemanisan biskut ni.Untuk lapisan bawah dia rasa dia sesuai dengan topping yang manis2 sebab lapisan bawah untuk biskut ni kurang manis so ngam2 lah rasa biskut ni kot...
Mama nak minta izin ye kak ita untuk sharekan resepi ni di blog mama yerr. Semoga
rakan2 yang lain dapat mencuba dan merasa.
FRAMBROZEN KENARI
Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter
1 biji kuning telor
70 gm susu tepung
Toping
Tengah
Jam
Blackcurrant secukupnya
Ita guna
blueberry filling
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu, gaul hingga adunan menjadi doh
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah
masak
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh jus lemon
Hiasan
Kepingan badam atau gajus
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh jus lemon
Hiasan
Kepingan badam atau gajus
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi
dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam
oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh
permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup
suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
Kemudian
keluarkan cutter
Bila dah
benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan -
cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
No comments:
Post a Comment